Kuidas õpetada lastele raha väärtust?

Kuidas siis selgitada lastele, mis on raha väärtus? Eks igal vanemal on omad meetodid – kes lähtub sellest, kuidas teda õpetati, kes sõprade-tuttavate kogemustest ja nippidest, kes leiab täiesti uue lähenemise.

Tänapäeva laste puhul tõenäoliselt kommi ja nätsuga raha väärtuses paralleelide tõmbamine ei tööta, kuid kui kõrvutada mõni soovitav kulutus nt ühe kuu interneti arvega, siis võib see oluliselt mõjusam olla.

Tehnoloogiaühiskonnas tulevad appi ka muud vidinad ja vigurid, näiteks mängukonsoolid ja nende mängud. Üks mänguplaat võib maksta keskmiselt kuni 70€, mis on võrdväärne kolme kuu interneti tasu või mõne pere ühe kuu toidurahaga. Hea on anda lapsele valida, nii tunneb ta, et on ise otsustanud ja pole kellegi teise tahet peale surutud. Kui tehtud otsus hiljem ei meeldinud, siis tuleb sellest õppida ja tulevikus paremaid valikuid teha. Uus mäng vs kolm kuud ilma internetita.

Väiksemad mudilased on alati innukad sendikogujad, neid on tore rahakassasse kukutada ja hiljem pangas raha oma pangakontole kanda.

Abiks on ka kindel igakuine või iganädalane taskuraha, mida laps saab oma äranägemise järgi kulutada või koguda. Väikesed kodused lisa- või suvetööd (naabri koeraga jalutamine, muru niitmine, auto pesemine jms) aitavad taskuraha kasvatada ning on hea viis lapsele näidata, et raha ei tule lihtsalt kätte, vaid selleks peab ka tööd tegema.

Lapsed on tegelikult nutikad ja mõistlikud. Kui nendega juba varakult raha väärtusest nendele arusaadavate eluliste näidete varal arutleda, siis tõenäoliselt saavad neist inimesed, kes oskavad rahaga mõistlikult ümber käia!

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s