Kuidas õpetada lastele raha väärtust?

Kuidas siis selgitada lastele, mis on raha väärtus? Eks igal vanemal on omad meetodid – kes lähtub sellest, kuidas teda õpetati, kes sõprade-tuttavate kogemustest ja nippidest, kes leiab täiesti uue lähenemise.

Tänapäeva laste puhul tõenäoliselt kommi ja nätsuga raha väärtuses paralleelide tõmbamine ei tööta, kuid kui kõrvutada mõni soovitav kulutus nt ühe kuu interneti arvega, siis võib see oluliselt mõjusam olla.

Tehnoloogiaühiskonnas tulevad appi ka muud vidinad ja vigurid, näiteks mängukonsoolid ja nende mängud. Üks mänguplaat võib maksta keskmiselt kuni 70€, mis on võrdväärne kolme kuu interneti tasu või mõne pere ühe kuu toidurahaga. Hea on anda lapsele valida, nii tunneb ta, et on ise otsustanud ja pole kellegi teise tahet peale surutud. Kui tehtud otsus hiljem ei meeldinud, siis tuleb sellest õppida ja tulevikus paremaid valikuid teha. Uus mäng vs kolm kuud ilma internetita.

Väiksemad mudilased on alati innukad sendikogujad, neid on tore rahakassasse kukutada ja hiljem pangas raha oma pangakontole kanda.

Abiks on ka kindel igakuine või iganädalane taskuraha, mida laps saab oma äranägemise järgi kulutada või koguda. Väikesed kodused lisa- või suvetööd (naabri koeraga jalutamine, muru niitmine, auto pesemine jms) aitavad taskuraha kasvatada ning on hea viis lapsele näidata, et raha ei tule lihtsalt kätte, vaid selleks peab ka tööd tegema.

Lapsed on tegelikult nutikad ja mõistlikud. Kui nendega juba varakult raha väärtusest nendele arusaadavate eluliste näidete varal arutleda, siis tõenäoliselt saavad neist inimesed, kes oskavad rahaga mõistlikult ümber käia!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s